Het harmonieorkest van K.T.S.M. bestaat uit ongeveer 45 enthousiaste orkestleden en staat per 1 april 2016 onder leiding van dirigent Vincent Verhage. De bezetting is redelijk uitgebalanceerd, hoewel vooral de klarinet- en hoornsectie nog enige uitbreiding kan gebruiken. Om de klankkleur nog verder te verrijken is er bij K.T.S.M. direct plaats voor een ervaren hobo- en fagotspeler.

Binnen het harmonieorkest is een muziekcommissie regelmatig in de weer om in goed overleg met de dirigent de muziekkeuze te bepalen. De muziekkeuze wordt voor een belangrijk deel gebaseerd op de eigen muzikale beleving en het plezier dat het publiek hieraan zal beleven. Hierdoor ontstaat een combinatie van moderne, lichte muziek afgewisseld met klassieke en welluidende goed in het gehoor liggende muziekwerken. Regelmatig wordt een greep gedaan uit muziekstukken van moderne componisten van eigen bodem. Het harmonie orkest verzorgt jaarlijks een drietal concerten, met als hoogtepunt de jaarlijkse muziek- en showavond in samenwerking met de andere onderdelen van onze vereniging.

De instroom van aspirant muzikanten en de doorstroom vanuit het leerlingenorkest wordt door de dirigent bepaald. Door de muziekkeuze hierop aan te passen worden één of meerdere muziekwerken gezamenlijk met de leerlingen uitgevoerd.

Harmonieorkest in actie in het Oostenrijkse Kössen in Tirol   (Pinksteren 2005)

Leerlingorkest

Het leerlingenorkest neemt een prominente plaats in bij K.T.S.M. Iedere dinsdagavond wordt van 18.45 uur tot 19.30 uur gerepeteerd. In overleg met de dirigent kunnen de leerlingen bij K.T.S.M. in een vroeg stadium de leerlingenorkest repetities bijwonen. Enerzijds leer je de medemuzikanten beter kennen, hetgeen de onderlinge band ten goede komt en anderzijds kun je er veel van opsteken. Slechts een enkele plaats wordt aangevuld met een min of meer gevorderde muzikant en is alleen bedoeld ter verrijking van de klankkleur. De te spelen werken zijn over het algemeen niet al te moeilijk zodat na een aantal maanden intensief les nemen en regelmatige zelfstudie al heel snel de eerste toontjes meegespeeld kunnen worden.

Dirigent

Per 1 april 2016 is Vincent Verhage de dirigent van het harmonieorkest van K.T.S.M.

Tijdens zijn studie euphonium op het conservatorium van Enschede werd zijn interesse gewekt voor het vak dirigeren. Hij studeerde daar 2 jaar HaFaBra-directie bij Hennie Ramaekers om, na het behalen van zijn Bachelor euphonium, in Utrecht te beginnen aan zijn Master HaFaBra-directie bij Danny Oosterman met als bijvak slagwerk.

Naast K.T.S.M., dirigeert hij ook nog bij Linfano Linschoten, Brassband Amersfoort en Backum Brass uit Castricum. Verder is hij koperdocent bij Excelsior IJsselstein en musiceert hij zelf nog als esbassist bij Brassband Rijnmond.

Repetitietijden

Leerlingorkest